O nama

Firma Bosna Niless d.o.o Lukavac formirana je 1996. godine i u stopostotnom je privatnom vlasništvu. Osnivač i direktor firme je Zijad Burgić, diplomirani inženjer mašinstva, koji je prije osnivanja Bosna Niless-a radio kao inženjer u Tvornici transportnih uređaja Tuzla ( TTU Tuzla).

Od samog osnivanja, razvoj firme Bosna Niless odvija se postepeno, u skladu sa strateškim i operativnim planom i vizijom osnivača. U tada novoosnovanoj firmi, Zijad Burgić nastavlja raditi na istim ili sličnim poslovima mašinskog inženjerstva kao i u TTU, sa vizijom i željom razvoja respektabilne firme koja ima primarnu djelatnost proizvodnje, remonta i servisa različitih mašina i uređaja.

Nakon više od dvije decenije od osnivanja, Bosna Niless je danas respektabilna firma, orjentisana na podjednako na domaće bosanskohercegovačko tržište, ali i na tržišta u većem broju zemalja u regiji i Evropi, gdje je firma isto tako izuzetno konkurentna. Firma danas ima oko 1.100 m2 proizvodnog prostora, i zapošljava visokostručni kadar koji čine mašinski inženjeri, internacionalni inženjer zavarivanja (IWE), mašinski tehničari, VKV bravari, metalostrugari, metaloglodači, KV zavarivači, CNC operateri, kao i ekonomska služba.

U svojoj oblasti Bosna Niless je danas jedna od vodećih firmi u Bosni i Hercegovini, i po tehničkoj opremljenosti i po stručnosti uposlenog kadra, sa bogatim iskustvom i stalnim razvojem proizvodnog procesa i programa.

Primarna djelatnost firme u godinama razvoja ostaje nepromijenjena, proizvodnja, remont i servis mašina što uključuje: generalni remont bagera, drobiličnih postrojenja i pogonskih strojeva; generalni remont, obradu i montažu reduktora do 1500 W, izradu, montažu i opremanje mašina za željezare ( više od 500 tona opreme u TRD Vareš); izradu potpuno novih reduktora; projektovanje i tehnološku pripremu za mašinsku obradu metala, termičku obradu metala, montaže u radionici i na terenu, procese zavarivanja i brojne druge mašinske procese.

Uz proizvodni prostor koji obuhvata dvije proizvodne hale, firma posjeduje respektabilan mašinski park sa tokarskim strojevima, glodalicama, horizantalnom bušilicom –Borverk, CNC tokarilica, radijalnim bušilicama, mašine za izradu zubčanika sa vanjskim i unutrašnjim uzubljenjima, brusilice, prese, dva krana od 3 i 10 tona, prostor za remont i montažu reduktora do 1500 W.

Firma kontunuirano razvija i povećava proizvodni prostor i procese, a paralelno sa razvojem izrade, obrade i montaže dijelova proširuje se i broj zaposlenih. Stabilan rad firme svakako je pospješen i formiranjem projektnog biroa.

Korisnici usluga Bosna Niless-a su firme koje imaju proizvodne programe, mašine i uređaje mehaničkog i automatizovanog procesa proizvodnje, a kojima je potreban remont i održavanje različitih mašina i uređaja. Neke od firmi sa kojima je Bosna Niless u proteklom periodu realizirala saradnju su: Fabrika cementa Lukavac, Fabrika sode Lukavac, Rudnici “Kreka” u Tuzli, Arcelor Mittal Zenica, Rudnik krečnjaka “Vijenac” Lukavac, Siporeks Tuzla-Xella BH, Elektroprivreda BiH (TE Tuzla i Elektrodistribucija), Traktionssysteme Bosnia d.o.o Tuzla, TRD Vareš, kao i brojne druge firme iz zemalja regije i Evrope.

Orjentacija firme od samog osnivanja je prilagođavanje svim uslovima i zahtjevima tržišta, a pravilno vođenom politikom razvoja, uz zavidnu tehničku opremljenost, ima i ono što je najznačajnije, zaposlene radnike sa izuzetnim stručnim potencijalom. Zbog ovakvog rada firma kontinuirano dobija sve hitne poslove i brze intervencije, kompletne generalne remonte i održavanje mašina na godišnjem nivou. Također, firma proizvodi dijelove i obrađuje proizvode iz asortimana proizvoda drugih firmi, a najčešće se radi o ozubljenjima – spojki i zupčanika.

U firmi je 2012. godine uspostavljen sistem upravljanja kvalitetom prema zahtjevima standarda ISO 9001. Za spomenuti standard firma je dobila i certifikat ISO 9001:2008., a u 2016. godini uspješno je izvršen i nadzorni audit.

Od 2011. godine Bosna Niless je postala članica Konzorcija metalske industrije Tuzlanskog kantona, što je svakako omogućilo poboljšanje rada i veću konkurentnost firme na tržištu